Goddelijk Bali gezien vanaf de motor !!! - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Dick Dam - WaarBenJij.nu Goddelijk Bali gezien vanaf de motor !!! - Reisverslag uit Hanoi, Vietnam van Dick Dam - WaarBenJij.nu

Goddelijk Bali gezien vanaf de motor !!!

Door: Dicknet

Blijf op de hoogte en volg Dick

19 Juni 2011 | Vietnam, Hanoi

Selamat Jalan,

Hierbij dan weer een teken van leven vanuit Zuid-Oost Azië. Na onze rondreis over Java zijn we dus aangekomen in Zuid West Bali, Kuta wel te verstaan.

Kutu is een echt vakantieoord wat grotendeels overspoeld wordt door Aussies.

Er is in tegenstelling tot Java een uitgbreid arsenaal aan bars, discotheken, winkels etcetera waar je snel van je geld af kunt. Daarnaast wordt je in de stad vrijwel elke minuut aangeproken voor een taxi, zonnebril, horloge, massage, geldwisselen en ga zo maar door.

Je moet er wel van houden zullen we maar zeggen maar als je van onderhandelen houdt is dit “ the place to be”
Het hotel in Kuta is van alle gemakken voorzien en zoals overal in Indonesië is de glimlach heel belangrijk en doe je vrijwel de gehele dag niets anders dan salemat pagi, selamat siam en selamat malam wensen, dan nog een paar woordjes Balinees er aan toevoegen en je krijgt (samen met wat plaatselijk ruppiahs) alles voor elkaar. Maar pas op voor de politie want die is zeer corrupt.

Als je door hun wordt aangehouden wordt je met een glimlach geld afgetroggeld en krijg je netjes een handje voor het feit dat je je zo gewillig hebt laten nemen. Dit hebben we algelopen week dus al een keer meegemaakt en kostte ons 50.000 RPS wat gelijk staat aan 4 Euro. Als je dan bedenkt dat mensen in een steengroeve de hele dag met 30 kilo op het hoofd voor 1 euro per dag van 09.00 tot 17.00 uur moeten zwoegen kan je wel indenken dat Dick zijn glimlach moeilijk kon onderdrukken bij zo’n corrupte machtsmisbruiker.

Maar ja het is Indonesië en we blijven vrolijk lachen en selamat pagi zeggen. Ja is hier ja en neen ook dus wat dat betreft ...... helemaal geweldig.

Tijdens onze dagen in Kuta hebben we een tochtje gemaakt met een catamaran naar het eiland Lembogan wat beroemd is vanwege de productie van zeewier waarvan op het vasteland agar-agar wordt gemaakt en tevens gebruikt wordt geneesmiddelen. En dat allemaal weer voor 1 Euri per dag.

Tevens hebben we hier het koraal bekeken wat goed te vergelijken is met de Great Barrier Reef in Australie, hemelsbreed zitten we daar ook niet zover vanaf want Perth is maar 4 uur vliegen en dan zal Darwin en Cairns niet veel verder liggen ..... we moeten ons wel inhouden nu we toch zo dichtbij zijn maar Indonesie is ook zeer plezierig.

Afgelopen dagen zijn we ook nog op de quad door de rijstvelden gereden wat soms toch wel zweten was vanwege het tekort aan remkracht door slijtage en achterstallig onderhoud maar we hebben het overleefd en zullen het anderen niet aanbevelen vanwege het risico.

Vervolgens zijn we afgelopen dinsdag naar Kerobokan vertrokken en hebben we Kuta en de Aussies achter ons gelaten en ingeruild voor serene rust in ons appartement, in één woord heerlijk.

Zoals gepland hebben we met Bapak Leen afgesproken en ons variomatic motortje van 125cc opgehaald. Het verkeer in Indonesie is een verhaal apart.
Men maakt hier gebruik van de het ingenieuze systeem `de flexibele middenstrook` in combinatie met `rij en toeter maar door dan komt het goed` en `groot heeft altijd voorrang` ... kortom verkeersanarchie met lachende en corrupte flikken die overal op de loer liggen want een blanke aanhouden is lekker en verdient tenslotte ook goed bij !!!

Dat wordt oppassen met ook nog eens kuilen en gaten in het wegdek en de wetenschap dat je bij een ongeluk altijd drie keer het haasje bent. Zoals men hier zegt `campuran rambu rambu lalu lintas` ....... driedubbel genomen zit altijd beter !!!

Uit veiligheidsoogpunt hebben we eerst even proefgereden en zijn we vervolgens naar Ubud gereden onder deskundige begeleiding van Leen. Alles lijkt hier tenslotte op elkaar en door de drukte is het lastig om afslagen te herkennen en straten hebben veelal helemaal geen naam dus ´s avonds rijden is helemaal not done.

Met Leen zijn we langs prachtige rijstevelden en tempeltjes gereden, hebben het apenbos in Ubud bezocht, heerlijk locale massage gekregen van twee kleine Javaanse dames met handen als Oostduitse discuswerpesters en judoka´s. Net heeft nu nog twee blauwe plekken op haar blanke billetjes... maar het was wel een leuke ervaring en tenslotte willen alle dames hier een `Bule` oftewel een blanke dus een beetje voorkneden kan geen kwaad en nu weten we gelijk ook wat radbraken is.

Ubud is het culturele centrum van Bali met schilderkunst, houtsnijwerk, muziek, dans, zilver en goudsmeden enzovoort en de toeristen slenteren als makke lammeren in een grote pollonaise aan de commerciele winkeltjes voorbij ..... daarom gaan wij morgen gewoon naar Denpasar om de lokale markt te bezoeken zodat we op het gemak kunnen kijken en onderhandelen voor een locale prijs.

Afgelopen vrijdag en zaterdag zijn we met pa Leen en Freddy naar het noorden en oosten van Bali geweest maar daar doen we volgende week wel weer even verslag over van als we een verloren momentje hebben.

Nu genieten we nog even van de zondagsrust en gaan we straks even een hapje eten en `tidur siang` oftewel een middagdutje doen. We huldigen het principe van ´s lands wijs, ´s lands eer en passen ons gewoon aan.

Sampa jumpa lagi van Net en Dick vanuit Bali, Kerobokan.

• 19 Juni 2011 - 17:59

Geraldine (Naat):

Groetjes en veel plezier van Ma.
    Vrijdag laat ik haar jullie reisverslag en foto's zien.
    Zondag vieren we Lotte's verjaardag vanaf 11 uur.
    We hopen dat jullie dan tijd en energie hebben om jullie bruine koppen te laten zien en ons jaloers te maken.
    Liefs

• 20 Juni 2011 - 07:44

Leen:

Nadat ik wat bezoek uit Sulawesi had gehad werd het tijd voor Dick en Netty. Ik zeg maar Derek want Dick klinkt in Engels als....?????...pippi-putih ( wit plassertje ) hier. Welnu Derek klinkt als de duitse televisieserie van vroeger. Mmmmmmm...inderdaad......Derek ziet er met die helm nu op, wel uit als een buurman uit een ander land, die leberknodelfrobelsuppe schnaps en bradwurst zou kunnen drinken en eten. Maar goed Dick Dereck gaat op Bali op onderzoek uit,...... recherche werk dus. Met helm op, want dat moet, hij rijdt motor tenslotte. Ik had verwacht dat hij er eentje met horens erop zou kopen, zo'n vikinghelm. Zoals Dirick de Noorman. Dat kan hier. Maar Netty heeft hem dit kennelijk ontraden. Saya, ik, AliBali, heb beloofd hem bij het onderzoek naar mooi en lelijk Bali te helpen. Ja, ik ben hier niet op vakantie ? Ik woon hier..........en sinds ik hier al-leen zit heb ik er ondertussen meer dan 10.000 km opzitten. Ik ken nu wel bijna alle in en outs van Bali, de mooie en schaduwkanten en....in alle facetten.

Maar Derek moet eerst rijles krijgen van me. Dat MOET want in deze anarchistische asfaltjungle is dat een must. Klaar, en ik voel mij verantwoordelijk. Ik maakte omlangs alweer een dode Bule Belanda mee. En ik wil geen ceremonie crematie van Derek hier meemaken. Welnu na 1 les links rijdt Derek als een locale. Ja, dat denkt hij, maar iedereen hier gaat voor die duitse tank opzij, zeker als derek ( der dirk ) grijnst, dan denken die localen hier....aduhhhh....hij rijdt ons eerst plat en vreet ons ook nog op daarna....ik heb al vernomen dat ze hier denken dat er een blanke kannibaal rondrijdt op Bali. Dick weet dat niet, heeft het nog niet door, maar op Bali ligt de weg voor hem open.

Maar OK, rijden gaat prima. Dick op zijn rode Honda van 125 cc en ik op mijn Susuki 125 cc met dubbele vering. Dat moet, want Netty zit achterop met haar 2 airbaigs die mij rugdekking geven. Ik heb haar geadviseerd om mij stevig rond het middel vast te houden. Ja, bij mij gaat veiligheid voor. Het is voor mij een gevoel wat ik al lange tijd mis, dus daar is niks mis mee. Als IK maar lekker zit en gedekt word..hahhhaaaaaaa......van achteren....hahhhaaaaa...ya bapak leen pintar ( ja leen is slim )

Dick heeft een eigen airbag voorop, de Belgen zouden het een zwelzak noemen.

Ze hebben het naar hun zin hoor, die twee, tussen alle humor in. En ik ook....samen met mijn driver Freddy...er is maar 1 ding belangrijk. Serieus. En knoop dat goed tussen de oren die dit lezen en wellicht eens willen aankomen......wij...... en ik ook zijn / ben een Balinees....wij willen alleen dat Net en Dick terug gaan naar Belanda met een goed gevoel......voor ons en mij het allerbelangrijkste.....

Dick en Netty haar / en hun foto's gaan een aantal prachtige trips vertellen. Beelden spreken meer dan woorden. En ze kunnen HEEL goed foto's maken. Ze hebben ervaringen opgedaan die uniek zijn.

Vooral ondervonden dat we van dag tot dag leven en geen schema hebben. We laten de warme douche over ons heenkomen. Leren leven en geen zorgen voor morgen. Dat is lastig voor Bule's....maar het begin is er.

Goed lieve mensen, hun foto's gaan boekdelen spreken. En....wie op Bali aan wil komen ????....om swastiastu .....welkom....

Dick en Net weten nu...ik kan jullie nog het ECHTE Bali laten zien.....proeven en ruiken....

Leen

• 20 Juni 2011 - 07:44

Leen:

Dick heeft een eigen airbag voorop, de Belgen zouden het een zwelzak noemen.

Leen

• 20 Juni 2011 - 07:55

Leen:

ja, ik lees het nu zelf, ik sta er dubbel in in het verslag en dat is dus dubbel "genieten". Maar ik zit hier te werken in een internetcafe waar listrik mati was ( stroom dood ) dus. Dus beter dubbel dan niks.

• 20 Juni 2011 - 12:11

Sandy:

Hi Dick en Net,

Jullie zijn wel sportief bezig op Bali. Stoer hoor op die quads.
    Nog even en dan weer het vliegtuig in. Relax nog maar even de laatse 2 dagen.

Tot snel! Liefs van ons alle 5.

• 20 Juni 2011 - 15:40

Miranda:

Hoi hoi,

wat een mooie foto`s weer zeg....gaaf dat quad rijden...mooi land hoor, ging dat stelletje trouwen??? hoop het niet want ze zagen er niet al te gelukkig uit hahahahaha

zo ga weer even verder snuffelen....
    kijken wat er nog meer voor moois op staat.

doeiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii geniet er lekker van

Groetjes Miranda

• 20 Juni 2011 - 21:30

Janny:

Geweldig

• 20 Juni 2011 - 21:52

Janny:

Hi Dick en Netty

Wat een beleving.

Hier in DH is het koud en winderig dus trek maar iets warms aan.

Ik zou die "bule" Leen, AliBali, ook wel eens willen leren kennen. Iedereen is welkom dus misschien is mijn volgende trip wel naar Bali. Het lijkt mij een interessante, wereldwijze man.

Nog een hele goede terugvlucht.

Liefs.

• 27 Juni 2011 - 03:57

janny

• 27 Juni 2011 - 04:00

Leen:

janny wie ben je ? Ik weet dat dit reisverslag openbaar is en je zou me wel eens willen ontmoeten als een wereldwijze man. Goed mail me maar, ik ben nu wel benieuwd naar je

leenopbali@live.com